Интернет тълковен речник от Калипърс - Дигитална маркетинг агенция

Интернет тълковен речник

Провери думаАнглийски или Български
Значение
БългарскиАнглийски

Органично търсенеOrganic search

Органично търсене се наричат всички неплатени резултати, генерирани от дадена интернет търсачка, при търсене по определени ключови думи. Органичните резултати от едно такова търсене не се влияят от търговските взаимоотношения между дадена организация и търсачката, което е в пълен контраст с платеното търсене, където резултатите се позиционират и подреждат на базата на заплащане.

Подредбата на резултатите от едно органично търсене зависи от безкрайно много фактори: качество на съдържанието на уеб страницата (уникалност и полезност), посещаемост на сайта, връзки към сайта, време, което потребителите прекарват на страницата, честота на обновяване на съдържанието, плътност на ключови думи и много други. Точните алгоритми, по които се изчислява позиционирането на един сайт никога не се разкриват напълно, като така се минимализира възможността за манипулация на правилата и се стимулира създаването и поддържането на качествени уеб сайтове.

Изследванията показват, че резултатите от органичните търсения се ползват с по-високо доверие, смятат за по-релевантни и са предпочитани от потребителите. Това е и една от основните причини SEO оптимизацията да е сред приоритетите на всяка дигитална маркетинг стратегия и кампания.